Berätta kort vad du gör i snickeriet! (blogginlägg om språkinriktad undervisning i ett hantverksämne)

Berätta kort vad du gör i snickeriet!

Det var utgångspunkten för den första uppgiften snickarna i språkintroduktion med yrkesinriktning fick när vi skulle starta en ny produktionslinje med att tillverka 10 st pallar.

Min tanke med uppgiften var dels att eleven skulle få ett helikopterperspektiv på projektet vi skulle arbeta med och att kunna beskriva för en person utanför snickeriet vad vi höll på med.

  • Vi startade med att utifrån en uppsättning ritningar på pallen diskutera form, funktion, materialval och tillverkningsmetoder. Vi diskuterade i grupp och jag antecknade på tavlan.
  • Vi redde ut ord och begrepp.
  • Utifrån de anteckningarna kunde vi sedan skapa några rubriker, börjor som de kunde använda sig av för att skriva meningar.
  • Eleverna jobbade i grupp med att skriva ett första utkast i sina anteckningsböcker. Vi läste texterna för varandra och utvecklade.
  • Sist renskrevs texterna på dator.
  • Min tanke är att vi ska läsa upp de färdiga texterna för varandra den här veckan och även filma för att sedan lägga upp på snickeriets blogg. www.eggsnickeriet.com

Utifrån mitt perspektiv som lärare så var det här ett nytt sätt att sätta igång ett projekt, men väldigt lyckat.

Jag har upplevt att vid tidigare projektstarter så har vi gått in i detaljer väldigt fort vilket jag tror gjort att eleverna inte sett helheten, inte kunnat återberätta för varandra eller andra vad det är vi ska göra eller prata med varandra om det pågående projektet.

Genom den här uppgiften blev eleverna helt enkelt bättre förberedda för att gå ut i snickeriet och börja arbeta och samarbeta.

Ur ett språk och kunskapsutvecklande perspektiv så var det en bra start på ett nytt gemensamt projekt. Och texten är inte längre än att man kan berätta den på ett par minuter.

En reaktion på ”Berätta kort vad du gör i snickeriet! (blogginlägg om språkinriktad undervisning i ett hantverksämne)

  1. Hej!
    Arbetar tillsammans med slöjdnätverk i Halmstad just nu och fokus på vår nästa träff är ”språk och kommunikation”. Stort tack för inspirerande inlägg!

Hej ! Vad tycker du om det här inlägget? Skriv en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s